Colaborare între miniștrii Sebastian Burduja și Mircea Fechet: ,,Hidrocentrala de la Răstolița, PRIMA construită de la zero după Revoluție”

Colaborare între miniștrii Sebastian Burduja și Mircea Fechet: ,,Hidrocentrala de la Răstolița, PRIMA construită de la zero după Revoluție
Publicat: 03/07/2024, 13:50
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, au avut miercuri o întâlnire de lucru la care au participat reprezentanți ai celor două ministere, dar și ai companiei Hidroelectrica pentru a discuta despre finalizarea amenajării hidroenergetice Răstolița.
Am avut o întâlnire foarte importantă între echipele Ministerului Energiei, Ministerului Mediului și Hidroelectrica pentru a discuta despre finalizarea amenajării hidroenergetice Răstolița. Proiectul se află acum în faza obținerii acordului de mediu, iar noi facem tot posibilul ca lucrările să fie finalizate în acest an. Este un moment de referință, hidrocentrala de la Răstolița fiind prima construită de la zero după Revoluție. Acest proiect aduce multiple avantaje pentru români. În primul rând, oferă energie ieftină și curată, ceea ce va contribui la reducerea facturilor la electricitate și la protejarea mediului. În plus, aceste hidrocentrale sunt esențiale pentru securitatea energetică a țării, asigurând un sistem energetic sustenabil și stabil, a punctat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Proiectul, o investiție de 200 de milioane de euro, este derulat de Hidroelectrica și se află în faza obținerii acordului de mediu.
Apreciez colaborarea cu Ministerul Energiei și sper că până la finalul anului vom avea primul kilowatt de energie electrică produs în amenajarea Răstolița, care pe lângă energie ieftină și curată, va contribui la reducerea facturilor la electricitate și la protejarea mediului, mai ales în contextul actual când, schimbările climatice accentuează riscul la inundații. Răstolița va asigura regularizarea debitelor de apă în perioadele secetoase și controlul viiturilor în perioadele cu precipitaţii semnificative, în condițiile în care acumularea Răstolița este proiectată să contribuie la reducerea cu 30% a viiturilor” a declarat Mircea Fechet.
,,Amenajarea hidroenergetică Răstolița este un obiectiv de investiţii de interes national, care valorifică potenţialul hidraulic al afluenților de dreapta ai râului Mureş, pe sectorul Lunca Bradului – Răstoliţa – Bistra. Răstolița este proiectată la o putere instalată de 35,2 MW și la o producție de energie curată de circa 117 GWh/an. De asemenea, finalizarea proiectului va duce la dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă a localităţilor situate pe culoarul Mureşului şi în zona periferică a Câmpiei Transilvaniei”, se arată într-o comunicare oficială.
Avem în vedere și alte proiecte similare, cum ar fi Bumbești Livezeni, Pașcani, Cornetu-Avrig, Cerna-Belareca, Bistra-Poiana Mărului și Surduc Siriu, care vor continua să întărească infrastructura energetică a României. Colaborarea eficientă între ministere, cu sprijinul colegului Mircea Fechet, căruia îi mulțumesc pentru implicare și pentru că a susținut aceste grupuri de lucru încă de la începutul mandatului său, ne ajută să avansăm rapid și să depășim provocările. Astfel, ne asigurăm că aceste proiecte sunt finalizate la timp și aduc beneficii directe românilor și economiei românești. Aceste proiecte nu doar că sprijină tranziția către o energie mai curată, dar și consolidează securitatea energetică națională, pentru a avea un sistem energetic fiabil și durabil în viitor, a mai notat Burduja.
Guvernul a emis în 2023 o OUG prin care zece proiecte ale companiei, mai ales hidrocentrale începute și neterminate, printre care și Răstolița, au fost clasificate ca proiecte de interes național, după ce lista lor a fost aviztă de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, care să nu mai aibă nevoie de studii de impact asuăra mediului.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Câştigurile fabuloase cu care sunt ademeniţi românii cu ajutorul AI. Ce profit i s-a oferit...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
ABANDONATE într-o mină! Peste 50 de mașini clasice VOLKSWAGEN au fost date uitării - VIDEO
Scandalul după golul Turciei la Euro ia amploare. Ambasadorul turc a fost convocat de germani....
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
Anunț pentru proprietarii de case și terenuri. Guvernul pregătește marea lovitură
Atac agresiv al hackerilor. Atenție, dacă aveți aceste telefoane
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Japonia a fost afectată de un cutremur semnificativ
×