Ministrul Mediului, Mircea Fechet, și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, au avut miercuri o întâlnire de lucru la care au participat reprezentanți ai celor două ministere, dar și ai companiei Hidroelectrica pentru a discuta despre finalizarea amenajării hidroenergetice Răstolița.
Am avut o întâlnire foarte importantă între echipele Ministerului Energiei, Ministerului Mediului și Hidroelectrica pentru a discuta despre finalizarea amenajării hidroenergetice Răstolița. Proiectul se află acum în faza obținerii acordului de mediu, iar noi facem tot posibilul ca lucrările să fie finalizate în acest an. Este un moment de referință, hidrocentrala de la Răstolița fiind prima construită de la zero după Revoluție. Acest proiect aduce multiple avantaje pentru români. În primul rând, oferă energie ieftină și curată, ceea ce va contribui la reducerea facturilor la electricitate și la protejarea mediului. În plus, aceste hidrocentrale sunt esențiale pentru securitatea energetică a țării, asigurând un sistem energetic sustenabil și stabil, a punctat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Proiectul, o investiție de 200 de milioane de euro, este derulat de Hidroelectrica și se află în faza obținerii acordului de mediu.
Apreciez colaborarea cu Ministerul Energiei și sper că până la finalul anului vom avea primul kilowatt de energie electrică produs în amenajarea Răstolița, care pe lângă energie ieftină și curată, va contribui la reducerea facturilor la electricitate și la protejarea mediului, mai ales în contextul actual când, schimbările climatice accentuează riscul la inundații. Răstolița va asigura regularizarea debitelor de apă în perioadele secetoase și controlul viiturilor în perioadele cu precipitaţii semnificative, în condițiile în care acumularea Răstolița este proiectată să contribuie la reducerea cu 30% a viiturilor” a declarat Mircea Fechet.
,,Amenajarea hidroenergetică Răstolița este un obiectiv de investiţii de interes national, care valorifică potenţialul hidraulic al afluenților de dreapta ai râului Mureş, pe sectorul Lunca Bradului – Răstoliţa – Bistra. Răstolița este proiectată la o putere instalată de 35,2 MW și la o producție de energie curată de circa 117 GWh/an. De asemenea, finalizarea proiectului va duce la dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă a localităţilor situate pe culoarul Mureşului şi în zona periferică a Câmpiei Transilvaniei”, se arată într-o comunicare oficială.
Avem în vedere și alte proiecte similare, cum ar fi Bumbești Livezeni, Pașcani, Cornetu-Avrig, Cerna-Belareca, Bistra-Poiana Mărului și Surduc Siriu, care vor continua să întărească infrastructura energetică a României. Colaborarea eficientă între ministere, cu sprijinul colegului Mircea Fechet, căruia îi mulțumesc pentru implicare și pentru că a susținut aceste grupuri de lucru încă de la începutul mandatului său, ne ajută să avansăm rapid și să depășim provocările. Astfel, ne asigurăm că aceste proiecte sunt finalizate la timp și aduc beneficii directe românilor și economiei românești. Aceste proiecte nu doar că sprijină tranziția către o energie mai curată, dar și consolidează securitatea energetică națională, pentru a avea un sistem energetic fiabil și durabil în viitor, a mai notat Burduja.
Guvernul a emis în 2023 o OUG prin care zece proiecte ale companiei, mai ales hidrocentrale începute și neterminate, printre care și Răstolița, au fost clasificate ca proiecte de interes național, după ce lista lor a fost aviztă de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, care să nu mai aibă nevoie de studii de impact asuăra mediului.